2023/2024

ZŠ Pardubičky na bruslích

Jako každý rok všichni naši žáci vyměnili tělocvik v tělocvičně za bruslení v pardubické aréně.  Více v prezentaci Bruslení.

Pozdravy z Černé Vody

Jak se dětem dařilo na horách a co zajímavého prožily si můžete prohlédnout v přiložené prezentaci.

Černá voda 26.2.-1.3.2024

Máme se dobře, ale zprávy váznou, neb nefunguje Wifi připojení. Ještě stále můžeme lyžovat na zbytcích sněhu.

Pobyt na horách – chata Juráška

Středa

Ahoj rodičové.

Dnes ráno mrzlo, proto jsme si zajezdili na krásné tvrdé upravené sjezdovce. Odpoledne jsme se vydali na pěší výlet do Polska. Cestou zpět  jsme se zastavili na horské retro chalupě Čihalka, kde jsme se občerstvili čajem. Večer následovalo noční lyžování. Zítra se těšíme na turnaj v pinci a závody v lyžování.

Úterý

Ahoj rodičové,

dnes ráno jsme vyrazili na svah, kde nás překvapila krásně připravená sjezdovka. Bylo trochu mlhavo, ale nepršelo. Přes oběd trochu přišla přeháňka, ale to nám nevadilo. Odpoledne na lyžování bylo i trochu sluníčka. Před večeří jsme vyslechli přednášku horolezců po stopách Amundsena. Večere, sprška a rychle do postele…

Pondělí

Ahoj, rodičové. Příjezd a ubytování dopadlo na jedničku. Po poledním klidu jsme šli na svah. Rozdělili jsme se do 5 družstev po 6ti a šli na to. Naši radost nám nezkalil ani občasný déšť. Po svačině jsme absolvovali zajímavou přednášku horské služby. Nikdo ani večer neplakal, že se mu stýská. Těšíme se na zítřek…prý má být lépe, svah je perfektně upravený a sněhu na něm dost. Jen vedle je zeleno…

Druháci na návštěvě Ekocentra

Ve čtvrtek 1. 2. 2024 jsme se s druháčky vypravili do Ekocentra Paleta Pardubice. Protože jsme se v lednu naučili mnoho nového o lidském těle, těšili jsme se na program „Smyslové vnímání“, který měl proběhnout na zahradě Ekocentra. Z důvodu nepříznivého počasí jsme ale po dohodě s panem lektorem museli pánovaný program pozměnit. Společně jsme se dohodli na propojení programů „Smyslové vnímání“ a „ Domácí zvířata“. Po úvodním představení nás pan lektor seznámil s mnoha zajímavostmi o scinkovi, morčeti, agamě vousaté, činčile, králíkovi, želvě čtyřprsté, strašilkách či užovce červené. Zvířátka jsme postupně poznávali i jednotlivými smysly (zrakem, sluchem, hmatem i čichem) a hledali jsme odpovědi na zadané otázky. Už víme, že scink má modrofialový jazyk, činčila mrká velmi pomalu, užovka je velmi příjemná na dotyk i že želva dokáže být velmi rychlá. Bylo to fajn dopoledne plné nových zážitků.

Prezentace z Ekocentra

Ples školy

Ples školy 2024

Šachy – krajské kolo

Naši žáci z 3. a 5. třídy se minulý týden zúčastnili krajského kola v šachu ve Svitách. Jak se žákům dařilo si přečtěte zde.

Leden u prvňáčků

Pojďte se s námi podívat, jak se nám, prvňáčkům, v lednu dařilo. Co jsme se naučili, co jsme zažili a co jsme vytvořili.

Leden v první třídě

Třeťáci vyrábí papír

Třeťáci si vyzkoušeli v ekocentru, jak se vyrábí papír. Jak postupovali a co nového se naučili se dozvíte zde.

Plavání nás baví

Jako každý rok jsme se sešli v bazénu pardubického aquacentra. Žákům třetí, čtvrté a páté třídy začal kurz plavání. Čeká na ně celkem deset lekcí plaveckého výcviku, ve kterých se zdokonalí v plaveckých stylech. Šikovní plavci, většinou starší žáci, už plavou ve velkém bazénu. Menší děti se učí plavat v menším výcvikovém bazénu. Více si přečtěte zde.

Psí výlet

V pátek 19.01.2024 jsme vyrazili na „psí výlet“. Zde si přečtěte více.

Babičky „Drsňačky“

V lednu nás navštívily některé babičky dětí z naší třídy. Beseda s nimi byla úžasná. Podívejte se zde.

Co se všechno dělo v 5. třídě v prosinci.

Prosincové bláznění 1. část

Prosincové bláznění 2. část

V předvánočním čase jsme navštívili Památník Zámeček, abychom zakončili naši historickou cestu po stopách Silver A. Můžete se po té cestě projít s námi.

Více si přečtěte zde.

Druháčci navštívili knihovnu Pardubičky

Ve středu 17.1. 2024 jsme s druháčky opět po roce zavítali do knihovny Pardubičky. Tentokrát nás čekalo povídání o dětských knížkách. Naším úkolem bylo vybrat nejoblíbenější dětskou knížku v knihovně. Více si přečtěte zde.

Třídní schůzky

Vážení rodiče,

srdečně Vás zveme na třídní schůzky, které se konají v pondělí 15. 1. 2024 v 17 hodin v jednotlivých třídách.

Výbor SRPŠ se sejde v 16.30 hodin v ředitelně školy.

Těšíme se na společné setkání.

Vedení školy

Vánoční besídka v 1. třídě

Poslední den starého roku ve škole jsme si s dětmi udělali Vánoční besídku. Slavilo se, zpívalo se, hrály se hry, rozbalovaly se dárečky a bylo to super. Více si prohlédněte v prezentaci od paní učitelky zde.

Tajemství vánočního dárku 4. třída

Ve středu 6. 12. 2023 jsme navštívili výstavu Tajemství vánočního dárku ve Východočeském muzeu v Pardubicích. Náš program začal skupinovou prací a zajímavým vánočním kvízem. Víte, proč se dříve pekli perníčky? Stejně jako dnes pro radost. Vánoční dárek náramek většinou dostávaly ženy a znamenal poslušnost. Více si přečtěte zde.

Prosinec ve druhé třídě

Druháčci letos ve třídě s paní učitelkou Brabcovou zažili bláznivý prosinec. Jaké zážitky ve třídě zažili si prohlédněte v prezentaci Bláznivý prosinec.

Vánoční besídka 1. a 2. třídy

V úterý 12.12. si paní učitelky pro děti připravili vánoční besídku, ve které se zpívalo, tvořilo i hádalo. Více si prohlédněte zde.

Druháci v knihovně

V pátek 15. 12. 2023 jsme se s druháčky vydali na vánoční program do Krajské knihovny Pardubice. Na úvod nás čekalo povídání o předvánočním období. Už víme, jaké máme zvyky a tradice v období adventu. Program byl pro nás příjemným naladěním na nadcházející vánoční svátky.

Více si prohlédněte zde.

Vánoční besídka 1. a 2. třídy

V úterý 12.12. si paní učitelky pro děti připravili vánoční besídku, ve které se zpívalo, tvořilo i hádalo. Více si prohlédněte zde.

Předvánoční zastaveníčko v knihovně – 3. třída

V pátek 8. 12. navštívili třeťáci Krajskou knihovnu v Pardubicích, kde se účastnili programu „Předvánoční zastaveníčko“. Děti si vytvořily vlastní sněhovou vločku, papírovou ozdobu andělíčka, vyzkoušely si hru s odkrýváním předmětů a přečetly úryvky různých pohádek. Na závěr si pochutnaly na cukroví a prohlédly vánoční výzdobu náměstí.

 

Rozsvícení vánočního stromu v Pardubičkách

V pondělí odpoledne proběhlo před MO Pardubice IV slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Slavnost zahájil pan starosta Jan Procházka s paní senátorkou Mgr. Miluší Horskou. Poté vystoupily s připraveným programem žáci naší školy. Zazněly básničky o čertech, vánoční písně i tradiční koledy.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu

Mikuláš v 1. třídě

Dnes k nám do první třídy zavítal Mikuláš se svoji partou. Pojďte se společně podívat, jestli někoho odnesli do pekla.

ČERT A MIKULÁŠ V 1. TŘÍDĚ

Listopad u prvňáčků

Pojďte se s námi podívat do první třídy. V prezentaci Listopad najdete vše, o čem jsme se v listopadu učili.

Aktuality z 5. třídy

Páťáci se během listopadu nejen poctivě věnovali výuce, ale také prožili věci nevšední. Zde a zde se můžete přesvědčit, co se nám povedlo a co zajímavého jsme si vyzkoušeli.

Stávka 27. 11. 2023

Vážení rodiče,
v příloze zasílám informace ke stávce, která se uskuteční v pondělí 27. 11. 2023. Omlouváme se za potíže, které Vám mohou v této situaci vzniknout, děkujeme za pochopení a spolupráci.

S pozdravem
Lenka Hilbertová

Příloha: STÁVKA

Prvňáci se učí o svatém Martinovi

Prvňáčci se svojí paní učitelkou prožili týden s Martinem. A jak vše probíhalo, a který Martin to byl, se dozvíte v prezentaci Prvňáci se učí o svatém Martinovi.

Halloweenské dopoledne ve 4. třídě

Čtvrťáci si konec října ve škole zpestřili svátkem Halloween. Jak dětem slušely masky a co pěkného dopoledne zažily si přečtěte v článku od paní učitelky zde.

Halloween u prvňáčků

Pojďte se s námi podívat na náš první Halloween ve škole, při kterém jsme si užili mnoho zábavy a strašení.
Více fotografií si prohlédněte v prezentaci od paní učitelky zde.

Podzim 2. třída

Dne 25. 10. 2023 jsme se po prázdninové pauze vydali do Ekocentra Paleta Pardubice, kde nás tentokrát čekal program s názvem „PODZIM“. Více se dočtete v přiložené prezentaci od paní učitelky druháčků zde.

Detektivní příběhy – 3. třída

Ve středu 25. 10. 2023 navštívili třeťáci krajskou knihovnu. V rámci programu se seznámili s několika detektivními příběhy a jejich hrdiny, zjistili, co všechno patří k výbavě strážníků městské policie a nakonec si některé záhady vyzkoušeli řešit sami.

TŘEŤÁCI V KRAJSKÉ KNIHOVNĚ ŘEŠÍ DETEKTIVNÍ PŘÍPADY

Přednáška Armáda ČR – 5. třída

V pátek 13.10.2023 se naše třída zúčastnila přednášky na téma Armáda ČR. Víc naleznete zde.

Mgr. Libuše Kocourková

SILVER A – 5. třída

Naše 5. třída vyslechla přednášku p. uč. Z. Jiroutové na téma dění v Pardubicích během 2. světové války a o týden později si prošla důležitá místa v Pardubicích s poutavým vypravováním průvodkyně. Fotky s prezentací najdete zde.

Třeťáci hledají barvy podzimu

Žáci třetí třídy byli na návštěvě v Ekocentru Paleta na programu Podzim. Hledali barvy podzimu, pekli brambory, vařili čaj. Program se všem moc líbil a návštěvu určitě na jaře zase zopakujeme s jiným zajímavým programem.

PODZIM V EKOCENTRU – 3. třída

První kulturní zážitek prvňáčků

Prvňáci jeli na první kulturní představení di KD Hronovická. Jednalo se o hudební představení, kde si společně se souborem Bonifantes zazpívali a zatančili.

Náš první kulturní zážitek

LIGA ŠKOL v orientačním běhu

Ve dnech 20. 9. a 4. 10. 2023 se konalo na Dubině a na Studánce I. a II. kolo 54. ročníku LIGY ŠKOL v orientačním běhu. Závodů se zúčastnilo přes 200 žáků ze 14 škol. Za naši školu se závodů zúčastnilo celkem 19 žáků ve dvou věkových kategoriích.

Výsledky I. a II. kola v orientačním běhu 

PRVNÍ ŠKOLNÍ DNY NAŠICH PRVŇÁČKŮ

4.září jsme v naší škole přivítali nové prvňáčky. Děti si společně se svými rodiči  svůj první velký den v nové roli žáků velmi užily. Více si přečtete v prezentaci paní učitelky První den prvňáčků ve škole.
Další dny jsme se pomalu seznamovali s novým prostředím a s novými spolužáky. Poznávali jsme školu a učili jsme se nová pravidla, které musíme ve škole dodržovat. I přes to, že je pro nás vše nové, zvládli jsme aklimatizaci na jedničku a těšíme se na další zážitky v naší nové roli – žáka. Jak se nám dařilo se dozvíte v prezentaci A tohle byly naše další dny...

POEZIE ANEB VERŠÍČKOHRANÍ V KNIHOVNĚ

Třeťáci navštívili krajskou knihovnu. Čekala na ně výuková lekce s názornými ukázkami,
tvoření veršů a začleněním veršů do vzdělávání formou pohádek a písní. Dozvěděli se, co je
a co není rým, vyzkoušeli si i veršování. Zjistili, že poezie není nuda a můžou ji mít rádi.

POEZIE ANEB VERŠÍČKOHRANÍ V KNIHOVNĚ