2021/2022

Vyhodnocení sběru papíru a PET lahví

Na konci školního roku proběhlo vyhodnocení nejlepších sběračů PET lahví a starého papíru za školní rok 2021/22. Výsledky si můžete přečíst zde papír a PET lahve.

 

ENGLISH FUN DAY

V pondělí proběhl na škole projektový den s angličtinou a vyhlášení soutěže slovíčkové aplikace WocaBee. Žáci si vyzkoušeli hry, které hrají anglické děti. Další info si přečtěte v příspěvku ENGLISH_FUN_DAY.

5. třída na výstavě „Hrdinové v pozadí“

Páťáci navštívili výstavu „Hrdinové v pozadí“ v galerii Mázhaus 21. 6. 2022 a program Bezpečně na elektrokoloběžce
na autocvičišti ÚAMK Pardubice 23. 6. 2022.

Více si prohlédněte zde.

 

3. třída na vycházce po Pardubicích

Konec školního roku přímo vybízí k výletům. Třeťáci si zvolili pěší výlet po krásných místech v Pardubicích.

Více si můžete prohlédnout zde.

 

Den zdraví

Dne 24. 6. 2022 se žáci 3. a 5. třídy vydali na Střední zdravotnickou školu v Pardubicích na akci s názvem ,,DNY ZDRAVÍ“. Na úvod nás přivítala paní učitelka Jeřábková se svými studentkami a studentem 3. ročníku SZŠ Pardubice. Potom jsem se rozdělili do skupin, ve kterých jsme celé dopoledne pracovali.

Více se dozvíte zde 5. třída

Více se dozvíte zde 3. třída

Atletická olympiáda

V úterý 14.6. se děti sešly na hřišti před Sokolovnou, aby porovnaly své síly v několika sportovních disciplínách. Házelo se míčkem, děti skákaly do dálky, běhaly sprint i vytrvalost, a také skákaly přes švihadlo. Počasí nám přálo, olympiáda se vydařila a na vítěze jednotlivých tříd bude čekat sladká odměna. Fotogalerie zde.

Procházka Pardubicemi – 2. třída

Ve čtvrtek 9. 6. 2022 vyrazili druháčci na procházku Pardubicemi s průvodkyní paní Zuzanou Jiroutovou. Svou výpravu jsme zahájili před Zelenou bránou, kde jsme si vyslechli pověst o panu Ješkovi, a o vzniku znaku našeho města. A jaké další zajímavosti z historie Pardubic jsme se ještě dozvěděli? To si přečtěte zde.

PALETA – Do pravěku – 3. třída

Jsme milovníci dinosaurů, a proto jsme si chtěli vyzkoušet roli paleontologů, kteří prozkoumávají půdu centimetr po centimetru v naději, že budou mít štěstí a najdou alespoň část kostry nějakého dinosaura. Více si přečtěte zde.

 

Pasování na čtenáře

Naši prvňáčci byli v pátek 10. června slavnostně pasováni na čtenáře v sálu Krajské knihovny v Pardubicích. Zazněly fanfáry, přišel pan král, zpívali jsme a děti prokazovaly své čtenářské dovednosti panu králi. Ten je za odměnu pasoval na Rytíře řádu čtenářského. Na závěr žáci složili slib a odnesli si malý dárek.

Více si přečtěte zde.

 

Mimořádný zápis do základního vzdělávání pro žáky z Ukrajiny pro školní rok 2022/23 (dle § 2 zákona č. 67/2022 Sb. Lex Ukrajina)

Počet volných míst na ZŠ Pardubice-Pardubičky, Kyjevská 25: 0 (škola má naplněnou kapacitu)

15. 6. 2022 od 14:00 do 17:00 hodin

Zápis je určen pouze dětem, kterým byla poskytnuta dočasná ochrana v souvislosti s válkou na Ukrajině a bylo jim uděleno vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem strpění pobytu na území ČR, který se automaticky ze zákona považuje za vízum pro cizince s dočasnou ochranou. Prokazuje se uděleným vízovým štítkem nebo razítkem v cestovním pasu. Zápis se nevztahuje na ostatní cizince, byť by měli ukrajinské občanství.

Organizace zápisu

1. O přijetí žádá zákonný zástupce podle ukrajinského práva nebo zákonný zástupce podle českého práva.

2. Zákonný zástupce je povinen do prvního ročníku základního vzdělávání ve školním roce 2022/23 přihlásit dítě, které pobývá déle než 3 měsíce na území ČR a které dovršilo k 31. 8. 2022 věku 6 let. Pokud zákonný zástupce bude žádat o odklad zahájení povinné školní docházky, je nutné doložit doporučující posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa.

3. Zákonní zástupci jsou povinni předložit tyto dokumenty:

a) žádost o přijetí k základnímu vzdělávání

b) vízový doklad dítěte

c) doklad, ze kterého vyplývá oprávnění dítě zastupovat.

4. O přijetí k základnímu vzdělávání rozhoduje ředitel školy dle stanovených kritérií:

Bydliště ve spádovém obvodu školy – 5 bodů. Starší sourozenec ve škole po 1. 9. 2022 – 2 body.

Mgr. Jaroslav Karcol, ředitel školy

 

Výtvarná soutěž Co je krásy na světě

V květnu 2022 proběhla při Domě dětí a mládeže BETA Pardubice výtvarná soutěž s níže uvedeným tématem. Soutěže se zúčastnili i naši žáci. Info zde.

 

Dětský den a opékání špekáčků

Den dětí oslavili naši žáci 1. června na školní zahradě. Zahrada byla vyzdobena nafukovacími balónky. Soutěžní dopoledne zahájil pan ředitel. Na děti čekala nejrůznější stanoviště. Děti za své sportovní výkony sbíraly žetonky, které vyměňovaly v obchůdku u paní vychovatelky za odměny. Užili jsme si den plný sportu a zábavy. Více si můžete prohlédnout zde.

Ve čtvrtek 2. 6. 2022 pokračovala oslava MDD pořádáním slavnostního ohně, kde si mohli malí i velcí opéci buřtíky, chléb a další laskominy.

Více se dočtete zde.

 

Vyrábění na Den matek

S paní učitelkou jsme vyráběli drobné dárky pro naše maminky, více zde.

 

Zpráva ze školy v přírodě

Více info ze školy v přírodě od čtvrťáků najdete zde.

Druháčci posílají pozdravy ze školy v přírodě a svého prvního výletu po okolí, foto zde.

Děti posílají pozdravy ze školy v přírodě, trochu zmokly, ale úsměvy zůstaly. 4. třída zde a 2. třída zde a den druhý zde.

Středa se vydařila, děti podnikly výlety a sluníčko už svítilo. Info od čtvrťáků najdete zde. Info od druháčků si přečtěte zde.

Den čtvrtý Pozdravy posílají čtvrťáci. Více zde.  Zprávy od dětí z druhé třídy ze školy  v přírodě zde.

Den poslední

Druháčci posílají obrázky z posledního dne školy v přírodě, více si prohlédněte zde.

Týden utekl jako voda a čtvrťáci posílají poslední pozdravy ze školy v přírodě, více zde a zde.

Týden se nachýlil ke svému konci a s ním i poslední škola v přírodě našich páťáků. Více zde.

Podnikali jsme výlety, chvilku jsme se učili, vyráběli jsme medaile a také jsme objevovali krásy naší přírody, více zde.

 

Čarodějnice – 1. třída

O tom, že je noc z 30. dubna na 1. května kouzelná, svědčí ohně planoucí na návrších kolem našich měst a vesnic. Pálí se totiž čarodějnice. A prvňáčci si čarodějnici z látky a vlny vyrobili. A ještě se dozvěděli něco zajímavého o tomto starodávném zvyku.

Více si přečtěte zde.

McDonald CUP 2022

V 15. a 16. týdnu 2022 se uskutečnil v areálu PAMACO Hůrka-Pardubice McDonald cup. Naše škola se zúčastnila v kategorii 4.+5. třída a 1.-3. třída.

V obou kategoriích se naši chlapci velmi snažili. Nebylo vůbec jednoduché se postavit fotbalistům z velkých škol, leckdy i sportovních. Naše škola oč je menší, o to usilovnější hráče máme.

Celou zprávu s fotografiemi si prohlédněte zde.

 

Velikonoce v naší škole

Každým rokem se v naší škole po Velikonočním pondělí konají malé Velikonoce.

Je krásnou tradicí, že nás pokaždé ve třídách navštíví pan ředitel a vyšlehá úplně všechny dámy a malé slečny. Letos se k němu přidalo hned několik chlapců z naší školy. Dle počtu pentliček na pomlázkách bylo jasné, že během Velikonoc nezaháleli a dali si práci, aby hodně holčiček „neuschlo“.

Nutno podotknout, že i holčičky přišly připraveny. Pro své oblíbené koledníky měly připravené drobné čokoládky, krásně namalovaná vajíčka ale také cukroví.

Tu chvilku rozptýlení od práce jsme si užili náramně a budeme se těšit na další rok. L.Koc.

     

Dílničky pro předškoláky

V pondělí 11.04.2022 se odpoledne dveře naší školy otevřely všem předškolákům, kteří se chtěli podívat, jak to u nás vypadá a zároveň si mohli vyrobit velikonoční dekorace.

Prohlédnout si foto a přečíst více můžete zde.

Lidový běh Vaňka Vaňhy

V sobotu 9. 4. 2022 se naše škola zúčastnila spolu s dalšími pardubickými školami Lidového běhu Vaňka Vaňhy, který byl součástí Pardubického vinařského půlmaratonu 2022. Na startu se sešlo 50 závodníků. V 9.40 bylo odstartováno a my jsme vyrazili na okruh dlouhý asi 1 700 m, který vedl centrem města.

Více se dozvíte zde

Výsledky orientačního běhu

Dne 6. 4. 2022 proběhlo v lese na Studánce IV. kolo 52. ročníku LIGY ŠKOL v orientačním běhu, nejstarší sportovní soutěže škol v Pardubicích. Závodu se zúčastnilo celkem 156 žáků z 15 škol. Jak se dařilo našim žákům a na kterém místě se umístila naše škola se dočtete zde.

 

Kočičí naděje – poděkování

Na naši školu přišlo poděkování za uspořádanou sbírku krmiva od spolku Kočičí naděje, z.s. Náplní tohoto spolku je dobrovolná pomoc pro nechtěné kočky, kocoury a koťata. Sbírku v naší škole zorganizovala paní vychovatelka Drábková a zúčastnilo se jí mnoho žáků naší školy, kteří přinesli kočičkám krmení.

Poděkování si můžete přečíst zde.

Zdroj: https://kocicinadeje.cz/

 

Den otevřených dveří

Vážení rodiče, milí předškoláčci, srdečně Vás zveme 11. 4. 2022 na Den otevřených dveří. Začínáme v 14.00 hodin. Předškoláčci si vyrobí malý dáreček na památku. Spolu s rodiči si také projdete naši školu. Seznámíte se s paní učitelkou a prohlédnete si budoucí první třídu.

Více informací najdete zde.

Těší se na Vás kolektiv ZŠ Pardubičky

 

   

 

Pátá třída navštívila knihovnu

Ve středu 30. 3. 2022  navštívili páťáci knihovnu v Pardubičkách. Na úvod paní knihovnice  Mgr. Z. Jiroutová seznámila žáky s prostředím knihovny.  Získali tak mnoho důležitých informací ohledně půjčování knih. A pak už všichni zamířili mezi regály k zajímavým knížkám.

Více si můžete přečíst zde.

 

Prvňáci v knihovně v Pardubičkách

V březnu prvňáci navštívili knihovnu v Pardubičkách. Děti přivítala knihovnice Zuzana Jirotová. Společně s paní knihovnicí jsme si prohlédli knihovnu. Více si prohlédněte zde.

 

Sběr papíru

Od středy 6. dubna do pátku 8. dubna se bude konat v naší škole sběr starého papíru. U naší školy bude přistaven kontejner. Chtěli bychom poprosit obyvatele Pardubiček a i ostatní, kteří to nemají do naší školy daleko, máte-li doma nějaký starý papír, přineste ho k nám ke škole a dejte do kontejneru. Pomůžete nám získat více peněz, které budou použity pro naše malé školáky. Děkujeme!

 

Pardubický vinařský půlmaraton 2022

Milí žáci, rodiče a přátelé školy,

srdečně Vás zveme 9. 4. 2022 na Pardubický vinařský půlmaraton 2022, kterého se opět po pauze naše škola zúčastní.  Pro školy je připraven závod na 1700 metrů, Lidový běh Vaňka Vaňhy. Start závodu proběhne v 9.40 hodin. Další informace k závodu najdete zde.

Plakát k celé akci zde.

 

Ples školy

Vážení rodiče, 

srdečně Vás zveme na rockový ples ZŠ a MŠ Pardubičky, který se koná v pátek 8. 4. 2022 od 20:00 v Nemošické hospodě. Cena vstupenky činí 200,- Kč, prodej bude zahájen 30. 3. 2022 ve školní družině nebo na místě. Pokud se plesu nezúčastníte, nabízíme možnost zakoupení symbolické vstupenky. Finanční výtěžek plesu bude použit pro naše ukrajinské žáky.Prosíme rodiče o věcné příspěvky do tomboly, které můžete odevzdávat ve škole až do 7. 4. 2022.

Předem moc děkujeme a těšíme se na Vaši účast.              Jaroslav Karcol – ředitel školy

Více najdete v pozvánce zde. 

 

Semafor – 3. třída

Jak jde propojit hodiny geometrie s dopravní výchovou…….

Více si přečtete zde.

 

Bruslení

Každý týden v pátek jezdíme autobusem na zimní stadion bruslit. Jsme vybaveni přilbou, bruslemi, sladkou dobrůtkou a především dobrou náladou. Naše zimní hodina tělesné výchovy se nám moc líbí, prvňáčci si vyzkoušeli led poprvé, ale my ostatní, velcí školáci, jsme už zkušení bruslaři, a jen si zdokonalujeme své bruslařské umění. S obouváním bruslí nám ještě chodí pomáhat rodiče a prarodiče, tkaničky jsou moc dlouhé a naše ruce zatím moc krátké, za to jim patří velký dík. Cestou zpátky do školy si povídáme, co se nám povedlo. Večer najdeme možná nějakou tu modřinku, ale to nevadí, vždyť bruslení je prima a už se těšíme na další pátek.

Prezentaci s fotografiemi si prohlédněte zde.

   

 

Navštívili jsme divadlo – Královna Koloběžka První

Učesaná – neučesaná, obutá – neobutá, přijede – nepřijede…

Naši žáci shlédli ve Východočeském divadle pohádku, kterou napsal Jan Werich na motivy příběhu Chytrá Horákyně od Boženy Němcové. Krásný a poučný příběh chytré rybářovy dcery Zdeničky, která zná odpovědi na tři hádanky krále, a stane se královnou, se dětem moc líbil. Pohádku doplňují veselé písničky, které si děti spolu s herci s chutí zazpívaly.

Už se těšíme na další představení …

     

 

Zimní pobyt v přírodě

První zprávy z pobytu na horách i s fotkami najdete zde.

Posíláme další zprávy z pobytu na horách, více info a obrázků najdete zde.

Posíláme zprávy z dalšího dne na horách. Děti si pobyt užívají, lyžujeme ráno i večer, více si přečtěte zde.

Závěrečný den z pobytu na horách, více zpráv a fotografie najdete zde.

 

Bezpečí v online světě

Online výuka prohloubila čas strávený u počítače, tabletu či chytrého telefonu a z tohoto důvodu se ve škole věnujeme i prevenci týkající se bezpečí v online světě a kyberšikaně. Školní metodička prevence i třídní učitelky hovoří s dětmi o pravidlech chování na internetu. Aby o této tématice děti slyšely i z jiného zdroje, rozhodli jsme se využít nabídky pana RNDr. Bc. Ludvíka Hanáka ze společnosti e-Duha, který přijel k nám do školy 12. ledna. Více se dozvíte zde.

 

Druháčci v knihovně v Pardubičkách

V úterý 30. 11. 2021 navštívili Místní knihovnu v Pardubičkách děti z druhé třídy. Přivítala je paní knihovnice Zuzana Jiroutová, která si pro děti  připravila pěkný poutavý program o bajce. Více se dozvíte zde.

 

Mikulášská stezka 5. ročník

Do školy zavítali čerti, andělé a Mikuláš. Pro děti si připravili čertovskou stezku. S plněním úkolů menším dětem pomáhali andělé a na vše dohlížel Mikuláš. Za splnění všech úkolů čekala na děti sladká odměna. Více najdete zde.

 

Plavecký výcvik 3. – 5. ročník

Na konci listopadu 2021 žáci naší školy začali jezdit do Aquacentra Pardubice na plavecký výcvik, více si můžete přečíst zde.

 

Adventní tvoření v 3. třídě

Třeťáci si adventní čas zpestřili výrobou dárku, překvapení pro rodiče. Více se dozvíte zde.

 

1. třída v Ekocentru Paleta

Ráno jsme se vydali do Ekocentra na Vinici. Vyzkoušeli jsme si,  jaké hry hráli naši předci, třeba babička s dědečkem, když byli malí. Zahráli jsme si např.: špačka, gorodky, káču a další. Do rukou se nám dostala i vlna. Vyrobili jsme si malou panenku. Hráli jsme si uvnitř, ale i venku. Ani nám nevadilo sychravé počasí a trocha sněhu. Cestou zpátky do školy holky postavily sněhuláka. Prožili jsme dnes hezké dopoledne bez učení. Prezentaci si můžete prohlédnout zde.

 

Druháčci navštívili krajskou knihovnu

Beseda s paní spisovatelkou Lucií Seifertovou v Krajské knihovně v Pardubicích, více si přečtete zde.

 

Páťáci na dopravním hřišti

Žáci z páté třídy navštívili na podzim dopravní hřiště. Více najdete zde.

 

Školní družina 1. třída v knihovně v Pardubičkách

Prvňáčci ze školní družiny navštívili s paní vychovatelkou Peškovou knihovnu v Pardubičkách. Více najdete zde.

 

Orientační běh – podzimní kolo

Naši žáci se zúčastnili soutěže v orientačním běhu, více najdete zde .

 

Čtvrťáci v ZOO ve Dvoře Králové

Na konci září navštívili naši čtvrťáci ZOO ve Dvoře Králové, více najdete zde .