2020/2021

Loučení s 5. třídou

Fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

 


Školní výlet 1. třídy do Pohádkové zahrady

Ve středu 23. 6. 2021 jsme se vydali na třídní pěší výlet do Pohádkové zahrady. Všichni jsme se na zvířátka těšili a na výlet jsme se patřičně připravili. V batůžkách jsme neměli jen svačinku pro sebe, ale také pro zvířátka. Nelenili jsme a nesli jsme jim mrkev a jablka.

Děkujeme maminkám, že nám zeleninu a ovoce přibalily.

Naše pěší cesta do Pohádkové zahrady netrvala dlouho. Již když jsme přicházeli k zahradě, přivítal nás kohout svým kokrháním. Rychle jsme si zopakovali zvířecí rodinky, abychom si neudělali v Pohádkové zahradě ostudu.

U branky nás přivítala paní Romana Vojířová a zavedla nás do mongolské jurty, kde jsme si nechali věci. Jurtu jsme museli pořádně zavřít, aby se nám do batůžku předčasně nepodívala koza Lízinka a nekontrolovatelně neposvačila naše zásoby.

Naše třída se rozdělila na dvě skupinky a vyslechli jsme si poutavé vypravování paní průvodkyně a pana průvodce.

V zahradě jsou týraná a opuštěná zvířátka, která byla zachráněná z nevyhovujících podmínek.

U každého zvířete je vždy napsán popisek, jak se do zahrady dostalo.

Mají zde kozy, které se zde volně pohybují. Dále kozlíka Mikeše, který se hned stal miláčkem dětí. Všude chodil s námi a také pozorně poslouchal výklad. Výklad také důležitě sledovala husa labutí, která se jmenovala Máňa. Některé nepozorné děti tahala za kraťasy a žadonila o pozornost.

Viděli jsme zde ovce, prasátko Olivu, berana, poníka, kočky, králíky a morčata. Mohli jsme také pozorovat teprve den stará káčátka. Kachna se o ně pečlivě starala a postrkovala je dál od plotu a od našich zvědavých očí. Podívali jsme se i na papoušky a na hada. Byla to užovka červená. Byla krásně zbarvená. Někteří z nás si ji pohladili a ti statečnější si ji vzali i kolem krku. Některé děti překonaly samy sebe. Seznámili jsme se se želvou ostruhatou, která obývá výběh s morčaty.

Po programu jsme se nasvačili a chvíli jsme si pohráli na průlezkách. Odevzdali jsme přinesené krmivo pro zvířátka, ze kterého měla paní průvodkyně radost. Zvířátka mají pořád hlad. Však jsme si je také mohli nakrmit připravenými mrkvovými a jablečnými kousky.

A pak už nám nezbývalo než se rozloučit se zvířátky a vydat se na zpáteční cestu. Však se ještě někdy do Pohádkové zahrady podíváme!

A protože bylo opravdové letní počasí, zastavili jsme se na zmrzlinu, abychom se trochu zchladili. Pak už zbyla jen chvilka na zastávku na dřevěných průlezkách a museli jsme se vrátit do školy a hlavně do jídelny. Oběd nám po takovém pěkném výletu moc chutnal.

Přinesli jsme si z něho spoustu pěkných zážitků s kamarády a také jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí ze života různých zvířátek. Určitě se za nimi ještě někdy podíváme.

Děkujeme paní vychovatelce Tereze Záhornické a paní asistentce Lence Hrnčířové za pomoc při organizaci a uskutečnění našeho školního výletu.

Fotogalerie je zde.

 


Výlety třetí třídy

Článek s fotografiemi si můžete prohlédnout zde.

 


V anglicky mluvících zemích s páťáky a vyhlášení WocaBee

V měsíci červnu jsme se s páťáky při angličtině loučili výpravami po anglicky mluvících zemích. Učili jsme se o Spojeném Království, Kanadě, Austrálii a Americe. S paní Kocourkovou jsme dětem vyprávěly o zemích, které jsme navštívily. Paní Kocourková děti seznámila s výpravou do Ameriky, ukazovala dětem fotky a sdílela s nimi své zážitky. Já jsem dětem donesla ukázat bumerang, didgeridoo a povyprávěla jsem nad fotografiemi z Austrálie...

Celý článek si můžete přečíst zde.

 


Projektový den "Živá příroda"

Článek v formátu prezentace si můžete přečíst zde (v formátu pdf je zde).

 


Bobování 1. třídy

Ve čtvrtek 7. ledna 2021 napadl v Pardubicích sníh. Sněhová nadílka potěšila hlavně děti.

A tak jsme se s prvňáčky rozhodli, že v pátek 8. ledna v rámci Tv vyrazíme bobovat.

Paní učitelka napsala rodičům email, aby si děti přinesly do školy boby nebo lopatu a hlavně aby děti měly teplé oblečení. Naše velké díky patří rodičům, kteří rychle zareagovali a dětem dali vše potřebné.

A přišel vytoužený pátek. Nemohli jsme se dočkat, až přijde třetí vyučovací hodina a my budeme moci vyrazit za zimními radovánkami. Nejdříve jsme si pohráli o velké přestávce na školním hřišti.

A pak už hurá do parku Na Vinici. Objevili jsme vhodný kopec na bobování a jeden odvážlivec vyzkoušel, jestli to bude jezdit. Jezdilo to náramně a tak jsme jeden za druhým sjížděli dolů. Na kopci jsme si ujezdili několik cest, po kterých jsme bobovali. Užili jsme si spoustu legrace a bylo to moc prima. Hodina utekla jako voda a my jsme se museli vrátit zpět do školy. Nyní nám nezbývá než doufat, že v nejbližších dnech a týdnech ještě sníh napadne, abychom si mohli opět užít bobování a další hry na sněhu.

Děkujeme paní vychovatelce, která nám hodně pomohla s oblékáním i se samotným bobováním.

Fotogalerie je zde.

 


Vánoční mini-koncert

Článek v formátu prezentace si můžete přečíst zde (v formátu pdf je zde).

 


#jsemlaskavec 2020

Článek v formátu prezentace si můžete přečíst zde (v formátu pdf je zde).

 


ANGLICKÁ KNIHOVNIČKA

Je mým velkým potěšením, že vám mohu oznámit, že jsme v naší škole zřídili knihovnu anglických knih. Najdete zde knížky pro dospělé, ale především pro děti. V tuto chvíli máme 55 knížek. Jsou to knihy které jsme s paní učitelkou Kocourkovou věnovaly z domácích knihoven a dále tituly, které jsem získala darem od různých nakladatelství a od bývalého kolegy rodilého mluvčího z USA.

Více než 30 knih jsou tituly zjednodušené četby. To znamená, že v knihách je omezená slovní zásoba pro různé úrovně výuky angličtiny. Máme tedy většinu knih vhodných pro děti. Nyní se snažím získat více knih jednoho titulu, abychom mohly s dětmi číst i při hodinách aj – tím se děti setkají s dalším materiálem a poznají, že se nemusí bát a mohou se pustit do čtení i samy doma. K mnoha titulům máme navíc i nahrávky, takže děti si mohou četbu doma pustit a při tom sledovat text. Zdokonalí se tak i ve výslovnosti.

Knihovnička je umístěna ve 2. třídě, půjčovné je zdarma a první knížky jsou již mezi dětmi.

Mgr. Hana Novotná


Projektový den "Pravěk" - 4. třída

Článek v formátu prezentace si můžete přečíst zde (v formátu pdf je zde).

 


Dopravní hřiště - 4. třída

Článek v formátu prezentace si můžete přečíst zde (v formátu pdf je zde).

 


Pasování na čtenáře

Jsme sice už druháčci, ale „Pasování na čtenáře“, které se tradičně koná na konci první třídy, se uskutečnilo až teprve teď v září 2020. O to víc jsme si to užili – ve škole jsme natrénovali písničky a pohádku O veliké řepě. Přišlo nás podpořit mnoho rodičů. Sál knihovny byl plný...

Celý článek si můžete přečíst zde.

 


Zábavná karanténa s WocaBee

Učení z domu bylo nakonec i zábavou! O tom jsem se přesvědčila, když jsem sledovala počínání dětí při procvičování slovíček v aplikaci WocaBee. Většina dětí tento způsob učení přivítala s nadšením. Body naskakovaly tak, že jsem se nestačila divit...

Celý článek si můžete přečíst zde.